ME
NU
Травень 28, 2020

Правові аспекти використання українських газосховищ для європейських трейдерів

Зростаючий попит на українські газосховища 

В останні місяці європейські ПСГ працювали на повну потужність, при цьому обсяги закачування були максимальними, що не дозволятиме задовольнити попит на потужності для зберігання газу в найближчий літній сезон. Вбачається, що вжиття заходів щодо стримування COVID-19 невизначеним чином вплинуло на попит на газ на європейському континенті, особливо в промисловому та комерційному секторах (Аналіз Wood Mackenzie). З цієї причини європейські трейдери починають розглядати можливість використання українських газосховищ, які можуть запропонувати 32 млрд. кубометрів загальної потужності. Така зарезервована потужність стане важливим ресурсом зберігання газу для європейських трейдерів.


Тоді як Україна досягла значного успіху в реалізації Третього енергетичного пакету ЄС, для багатьох європейських компаній правові умови ведення бізнесу в Україні у сфері торгівлі газом залишаються значною мірою нерозкритим. В умовах зростання попиту на українські газозберігаючі потужності з боку європейських трейдерів підвищується увага до юридичних аспектів використання українських газосховищ.


З цього приводу ми коротко підсумували ключові юридичні моменти для європейських трейдерів, які розглядають можливість використання українських газосховищ:         

1. Укладення договору з українським оператором ГТС (ОГТСУ)

  • Український регулятор затвердив типову форму договору, яку ОГТСУ може використовувати під час укладення договорів на зберігання газу із замовниками. Ця стандартна форма встановлює всі істотні умови такого договору, що включатимуть тарифи, коефіцієнти їх розрахунку та умови оплати.
  • Разом з тим, українська нормативно-правова база передбачає певні переваги та недоліки для трейдерів, які бажають використовувати українські ПСГ. Оскільки договір на зберігання газу з ОГТСУ є типовим договором, від якого сторони не можуть відступати, трейдерам варто звернути особливу увагу на положення чинного законодавства України, що регулює використання газосховищ в Україні.

 

Міжнародний арбітраж. Особливу увагу слід приділити таким умовам, як застереження про порядок вирішення спорів. Якщо ОГТСУ підписує договір про зберігання газу з іноземною стороною, сторонам дозволяється обрати або вирішення спорів в українських судах, або міжнародний комерційний арбітраж. В останні кілька років гравці на ринку почали частіше використовувати міжнародний арбітраж для вирішення спорів щодо зберігання газу, перегляду цін на газ у довгострокових угодах купівлі-продажу газу. Найбільший обсяг арбітражних спорів, пов'язаних із торгівлею газом, розглядається відповідно до Арбітражних правил Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма (SCC) та Лондонського міжнародного арбітражного суду (LCIA). У той же час, трейдери та ОГТСУ часто обирають у таких категоріях спорів правила UNCITRAL, адаптуючи при цьому необхідні положення арбітражної процедури з метою якомога кращого задоволення комерційних потреб залучених сторін.

2. Трейдери можуть скористатися режимом митного складу

  • Природний газ, що транспортується на територію України для зберігання, імпортується в митному режимі «митний склад». Цей режим дозволяє компаніям, у тому числі іноземним, зберігати газ до трьох років без сплати будь-яких податків та митних зборів за умови подальшого транспортування природного газу з території України. Для застосування такого митного режиму трейдерам знадобиться підписати окремий договір з ОГТСУ про порядок митного декларування.
  • Починаючи з листопада 2019 року в митному законодавстві України встановлено вимогу до митних зборів, що підлягають сплаті при транспортуванні природного газу в режимі «митний склад». Однак наразі національний оператор ГТС веде переговори з урядом України про скасування таких зборів з метою підвищення привабливості умов зберігання газу в Україні для європейських трейдерів.
  • Трейдеру буде дозволено, за його бажанням, продавати газ на внутрішньому ринку України після розмитнення відповідного обсягу газу.

 

Окрім українських ПСГ, ОГТСУ нещодавно запровадив транзитну послугу «short-haul» для європейських трейдерів, яка ефективно доповнює режим «митний склад» та дозволяє транспортувати газ за нижчими тарифами між визначеними точками входу та виходу з ГТС із сусідніми країнами, такими як Польща, Угорщина, Словаччина та Румунія. Для подальшого полегшення руху газового потоку з Європи в Україну на західному кордоні України було створено віртуальні точки входу та виходу для підвищення імпортного потенціалу України.

Щоб першими дізнаватися про наші новини

Підписатися